Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Inga vänner kvar
-->
 

4 vanliga skäl till att vänner försvinner

Att inte hänga med i de livsstilsförändringar som de gamla vännerna gör är en vanlig väg till ensamhet.

Sara som är singel och utan barn berättar.


-  De flesta av mina gamla vänner är småbarnsföräldrar, med allt vad det innebär. Mest konstigt tycker jag, att det är när de mitt under middagen börjar att diskutera sprickor i underlivet som de fick under sina förlossningar. Det hade nog inte jag valt att börja prata om. Sedan kanske de på allvar kommer in på diskussionen om vilken dag i veckan som är bäst att veckohandla på. Det är då jag försöker flika in ett ”ja, jag brukar handla 2 liter mjölk på Konsum ibland” och ingen fattar riktigt ironin.

Vi har helt enkelt hamnat i otakt med varann. När jag var iväg och utbildade mig så stannade de kvar och bildade familjer. Och när jag kom tillbaka till vår hemstad, så hade redan dragit ifrån.

Jag har visserligen en singelkompis här, men hon har faktiskt också barn. Sedan resten… De har antingen flyttat eller bildat familj; det är de valen man har i en småstad. Och eftersom det är en småstad så vet man också vilka potentiella vänner som finns här. Så jag kommer nog inte hitta så många nya vänner här, om det inte kommer några nyinflyttade.

Jag känner inte att jag inte har så mycket tid att skaffa nya vänner, så jag gör väl inte några direkta försök själv heller. Jag skulle önska att det bara fanns något färdigbyggt jag kunde gå in i, säger hon.

 

Några vanliga anledningar till att vänner tappar kontakten med varandra:

 

  1. Flytt, till arbete eller utbildning, och ett möte med en helt ny stad, där bara den lokala Ica-handlaren verkar uppskatta ditt nya ansikte. Samtidigt får du allt svårare att hålla jämna steg med dina gamla vänners vardagsliv hemma.
  2. Separation eller skilsmässa. Umgicks ni mest med ”hans” vänner, förlorar du också en del av din vänkrets. Kröp ni in i en kärleksfull kokong i några år, så kanske du inte har kvar så många av dina riktiga vänner när du kommer ut i kylan igen.
  3. Inträde i nya livsfaser. Att vara den förste som får barn är förmodligen lika ensamt som att vara den som står där, singel och barnfri, när alla andra vänner diskuterar kolik och barnbidrag. Det kan vara smärtsamt att se en tidigare bästis utveckla något man inte delar längre, så jobbigt att man kanske väljer att ge upp vänskapen.
  4. Tidsbrist och försummelse. Mer tidskrävande perioder, som intensivt karriärande eller småbarnsuppfostran, lämnar mindre tid till umgänge. Men även gammal vänskap måste underhållas, åtminstone lite grand. Nya vänner behöver inte vara så svårt att få, men riktigt inarbetade gamla vänner som känner dig ända in i på alla komplex, drömmar och besvikelser är värda guld och förtjänar extra insatser.