Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 

Fråga

Min väninna ger mig oförskämda kommentarer som inte känns bra. Hon själv tycker det är småsaker som jag hakar upp mig på. Jag har aldrig sagt ett ont ord till henne men har vid flera tillfällen hört hur hon hakar upp sig på vad andra säger till henne. Alltså hon själv kan yttra sig mycket otrevligt men själv tål hon ingenting. Jag funderar på att bryta för jag känner att hon är ingen sann vän. Dock har hon vissa goda sidor och jag tycker samtidigt att det är svårt att säga upp vänskapen. Hur mycket ska man tåla och ska en vänskap tåla små nålstick då och då. Jag är så villrådig över hur jag ska göra?

Svar

Hej!

Tack för ditt brev.

Din väninna verkar ha en smått narcissistisk läggning och det är något som nog tyvärr kommer att leda till en del förluster i hennes liv.

Å andra sidan kanske du själv har en väldigt stor känslighet för kritik, och det är i sin tur något som kommer att ge dig själv en del problem.

Vad jag vill komma fram till är att vi alla har vårt bagage, och riktiga vänner förstår det här och kan kanske till och med förhålla sig lite humoriskt till varandras svagheter, fast det ska vara skämt med kärlek, inte den bitska ton som du upplever att din väninna har.

Visst kan du säga upp vänskapen, men då går du å andra sidan miste om en fantastisk möjlighet att bli bättre på att säga ifrån och markera dina egna gränser - "det här är inte okej, jag blir ledsen när du säger så där".  Att kunna ha den förmågan är guld värd i alla relationer, inte minst parrelationen, och du vaccinerar dig själv mot en hel del onödigt känslotrassel.

Jag tycker att du ska börja säga ifrån. Säkert kommer din väninna att reagera med motanklagelser, för så fungerar ju människor. Men håll dig bara till ämnet, och ta tillbaka henne till just den specifika situationen. "Ja, jag är medveten om att jag själv har mina fel och brister, men jag tycker ändå inte att det är okej att du säger så där till mig".

Om hon inte klarar det, om hon rentav då säger upp vänskapen, ja då var det nog inte vänskap från början i alla fall.

 

Lycka till!

/Marina


 
Kommentarer
 
 
Ina  
 

Tack för svaret. Jag är, precis som du säger, känslig för kritik men jobbar med det. Omvänt säger jag aldrig något kritiskt till någon utan försöker ständigt anpassa mig till andra. Ja, det är inget bra. Jag har haft en lång mailkontakt med min väninna där jag faktiskt sa ifrån. Det blev ju mycket gamla saker som kom på tapeten eftersom jag ju aldrig står upp för mig själv och säger hur jag vill ha det i rättan tid. Hon tyckte det var helt förskräckligt att ta upp det som hänt tidigare och jag kan hålla med. Men hur skulle jag göra för att få fram hennes, för mig, otrevliga kommentarer? Enligt henne är allt mitt fel och hon skulle aldrig i livet be om ursäkt eller erkänna att hon gör så att jag mår dåligt. Jag har emellertid försökt att göra det bra mellan oss med mail och kort men hon tiger. Hon har en förmåga att skylla ifrån sig och lägga allt på mig. Själv är hon felfri. Tycker du att jag ska göra fler försök att få kontakt med henne? Är det inte så att jag då erkänner, på något sätt, att det är jag som är skuld till denna brytning? Det här har tagit mycket djupt på mig och jag kan inte sluta tänka på det hela. Jag har nu även dragit mig undan andra bekantskaper för jag tror på fullt allvar att jag är en besvärlig människa. Dock får jag ständigt höra av min omgivning att jag är för snäll och måste lära mig att stå upp för mig själv. Det här mailet blev för långt men hoppas du ursäktar. Det är svårt att förklara i korta ordalag. Vänlig hälsning

 
Janine  (www.yahoo.com/)
 

I cannot tell a lie, that raelly helped.

 
puqoprr  (khqfyvdrpcpe.com/)
 

mdpqNY , [url=http://zjipfxelkzux.com/]zjipfxelkzux[/url], [link=http://bbailkmkqtfs.com/]bbailkmkqtfs[/link], http://fpqdfmlfxvwz.com/

 
uzfbnztidu  (pkrvahujbdhm.com/)
 

I1dKr2 , [url=http://apowjxkxheow.com/]apowjxkxheow[/url], [link=http://zlixszyrpfgk.com/]zlixszyrpfgk[/link], http://nuousauhvpde.com/

 
yjyoevyvljq  (vycrnhpeklft.com/)
 

DUMsLz , [url=http://tgucsnsjhoup.com/]tgucsnsjhoup[/url], [link=http://bpsyeghohroh.com/]bpsyeghohroh[/link], http://sfuhldcjdgao.com/

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-07-04
Taggar:  Otrevlig nålstick säga upp vänskapen
Kategorier:  Psykologi
Antalet visningar:  3086