Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 

Fråga

Är det OK att dissa en väninna som jag mår riktigt, riktigt dåligt av? Jag känner mig som en hemsk människa när jag ignorerar henne men jag mår så dåligt av henne! Hon äter liksom upp mig inifrån och suger ut allt det positiva ur mig. Jag orkar inte med henne! Hur ska jag göra?

Svar

Vänskap är ett frivilligt arrangemang. Det är inte som till exempelvis systrar och mammor, som man ju ändå bör försöka komma överens med.

Att din magkänsla reagerar är ju ett bra tecken! Du har en känslomässig lyhördhet som du inte ska ignorera, eftersom då kan det där instrumentet tappa sin skärpa.

Som du beskriver henne så tycker jag att hon (med risk för att låta lite flummig) är en "auratjuv". Visst kan du ignorera henne, men det kan ju bli en hemskt tråkig och jobbig historia som bara slutar med att du börjar bete dig på ett taskigt sätt som faktiskt inte är du. Det är inte säkert att hon fattar vinken så snabbt. 

Jag tycker istället att du ska göra vänskapsexperimentet att försöka ta lite mer plats i relationen. Kanske blir du utpumpad av att er relation kretsar mycket kring hennes liv och problem?

Att sätta tydliga gränser för ert umgänge kan också vara ett bra sätt. Du kanske bara pallar en fika på max en timme. Säg då det. Vig inte en hel söndag åt en människa som du inte tycker ger dig något.

Ett sätt att utforska om relationen har något mer att ge eller om den är "färdig" är också att vidga vad som står på repertoaren när ni träffas. Umgås lite mer som killar gör. Hitta på något. Det kan vara ett sätt att se om det finns nya sidor av vänskapen som kan göra den mer intressant.

Till slut tycker jag också att du kan för dig själv sätta en deadline för det här experimentet, som kanske ligger ett par månader framåt i tiden. 

Ska du sedan avsluta vänskapen så tycker jag att du ska fundera på hur du själv hade velat bli behandlad om du var i hennes situation, att en kompis inte tycker det är så kul att umgås med en längre. Låt detta bli vägledande för hur du väljer att "göra slut".

 

Lycka till!

/Marina

 

 


 
Kommentarer
 
 
Lena  
 

Hej.
Jag läste frågan och svaret och fick då en egen fråga, varför inte berätta hur du känner och tycker för din vän, rakt och ärligt?.

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-09-09
Taggar:  auratjuv göra slut
Kategorier:  Vänskapsroller
Antalet visningar:  2264