Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 

Fråga

Hej! Vart söker man och hittar vänner nånstans? Jag har knappt någon men önskar att jag hade några som man kan göra roliga saker med. I den ålder som jag är i (40) så förväntas man ha många vänner och ett bra socialt liv men jag har genomgående haft svårt att skaffa vänner. Hur gör man?

Svar

Hej!

 

Du hittar många tips på min sajt, men jag vill ändå försöka ge lite mer personliga tips till dig. 

Det finns ett vänskapsideal ja, men jag tror att få personer har det som i tv-serierna, och även de som på ytan ser ut att ha många vänner kan känna sig riktigt ensamma. Allt detta är värt att komma ihåg från början.

Sedan kan det ju finnas flera skäl till att man genomgående har haft svårt för att hitta vänner. Jag tror det både handlar om att man kanske inte skickar ut så många vänskapssignaler och sociala trevare, samt att man heller inte svarar så bra på andras signaler. 

Mycket av "poängen" med vänner är att ha någon att spegla sig i. Om den personen då är ganska dålig på att spegla, bekräfta och vara nyfiken på vad som händer i ens liv så kan det kännas som att man har en ganska ytlig relation. Möts man inte heller kring något gemensamt intresse så finns det helt enkelt inte tillräckligt underlag för vänskap.

 

Vänskap är ofta konsekvensen av att man är nyfiken och öppen, tror jag. Är du nyfiken och öppen? Eller känns det som att göra våld på din egen personlighet att låtsas vara det. Det kan ju helt enkelt vara så att du inte är så där jättenyfiken på andra människor och samtidigt har ett behov av att behålla dina känslor och tankar för sig själv. Egentligen är det här med vänskap ganska enkelt, men jag tror att det kan vara viktigt att komma ihåg att det kan vara så att man har en personlighetstyp som inte är särskilt vänskaplig, och då får man kanske köpa läget lite och inse att man inte är typen som har en mobil som ringer stup i ett.  Därmed inte sagt att man inte ska försöka skaffa sig de där 2-3 nära vännerna som de flesta människor mår bra av att ha. 

VAr öppen när tillfället bjuds. Var modig och föreslå något intressant aktivitet som du gärna skulle vilja ha sällskap till. Och till slut, var medveten om att vänskap är en process som till stor del utvecklas under stunderna då ni faktiskt inte ses. Plötsligt händer det bara, och ni är vänner!

 

Lycka till!

/Marina

 


 
Kommentarer
 
 
Miguel  (www.facebook.com/profile.php?id=100003406790703)
 

super fina kort som vanligt!!Le5ter ut som ni haft en bra me5ndag! Grattis till extra joebbt, fasiken vad kul och lika se5 att du/viggo fick den otroligt fina lampan! te4nk om folk ville ge mig se5nna ge5vor =)Hur ste5r det till annars utf6ver detta de5?kram

 
vemhbzprotc  (akhwdiuodwoi.com/)
 

gqLBUD , [url=http://mlywsmklfjgl.com/]mlywsmklfjgl[/url], [link=http://dmfdckzzjyni.com/]dmfdckzzjyni[/link], http://plioqxxzbmdc.com/

 
wyvooflv  (kwtjbarsqgnl.com/)
 

TGKenf , [url=http://norobtkwpsku.com/]norobtkwpsku[/url], [link=http://zrblgiznsxso.com/]zrblgiznsxso[/link], http://wnukslxjqlgi.com/

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2012-04-08
Taggar:  vänskapsstrategier
Kategorier:  Psykologi
Antalet visningar:  1804