Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 

Fråga

Jag har inga vänner. Jag saknar inte att ha vänner. Jag har väldigt lätt att småprata med människor och många gånger anförtror folk saker till mig som är av väldigt privat karaktär. Jag är lätt att umgås med tror jag folk skulle säga om mig. Men jag känner sällan att jag har nått ut av att vara med andra människor. Min man skämtar med mig att jag är helt onormal som är kvinna utan vänninor. Jag umgås verkligen inte med någon. Jag hälsar på folk i kvarteret, småpratar på jobbet, går på släktfester men i alla dessa grupper kör jag liksom bara det sociala lite sådär på autopilot. Det är inte direkt otrevligt men jag är hellre själv. Är jag onormal som helt saknar vänner? Nanna

Svar

Hej!

 

Jag tycker det är helt ointressant att prata i termer av "normal" eller "onormal". Allt handlar om huruvida du själv tycker att du får problem av det eller inte. Och det verkar du ju faktiskt inte ha.

Att du är helt utan vänner skulle jag ändå inte hålla med om. Du har din man, som du verkar ha förtroliga samtal med på tema vänskap och ensamhet. 

Möjligen kan jag undra om du inte saknar någon att ventilera den relationen med? 

Att bara har sin partner som vän kan också lägga onödig tyngd på den, och vad gör du om ni t ex går skilda vägar. 

Jag tror att precis som det är bra att ha lite pengar på banken, så är det bra att ha lite sociala reserver. Människor öppnar sig för dig, de uppfattar dig som en god lyssnare, förmodligen för att du inte har behov av att själv ta så mycket plats i relationen eller samtalet. 

Har du funderat över varför det är så? För att du ska få något ut av att vara med andra människor så måste du blotta lite mer av dig själv, och få andras perspektiv på dina tankar och känslor, det är ju det som är det fina med vänskap.

Fundera på om det finns något i din bakgrund som har gjort att du håller inne med saker och inte så gärna öppnar dig mer än på ett ytligt plan. 

Det är inget "fel" med att ha det som du har det. Men jag tror att du skulle upptäcka att livet blev rätt spännande om du vågade öppna dig lite mer.

 

Lycka till, och om du läser det här, berätta gärna hur mitt svar landade hos dig!

Vänliga

/Marina


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2013-09-18
Taggar:  sociala behov
Kategorier:  Psykologi
Antalet visningar:  2253